Національний банк України своєю постановою від 21 січня 2010 р. відкликав банківську ліцензію "Українського промислового банку" і розпочав процедуру ліквідації. Як повідомляється на офіційному сайті Укрпромбанку, "процедуру ліквідації розпочато з метою недопущення подальшого скорочення активів Банку, забезпечення виконання його зобов'язань перед кредиторами (зокрема фізичними особами), відновлення соціальної справедливості, у зв'язку із значною втратою активів та доходів і настання його неплатоспроможності".
До повної ліквідації банку пройде рік-півтора. Цей термін необхідний для задоволення всіх вимог кредиторів та розпродажу майна, яке залишилось у власності банку (приміщення, оргтехніка, меблі тощо).
Проте переважна більшість вкладників не постраждає від ліквідації банку, тому що раніше всі депозити та кредити були переведені на баланс державного Родовід банку. Нагадаю, що Родовід банк також відчував величезні фінансові труднощі на початку 2009 року. Але уряд вирішив врятувати банк та викупив його у державну власність.
А тепер розповім про особистий досвід співпраці з Укрпромбанком: у мене кілька років лежав валютний депозит у цьому банку. Термін дії його закінчився у серпні 2009 р., і я звернувся у відділення банку та продовжив термін на рік. А коли з 1 жовтня всі депозити перевели в Родовід, я тільки зрадів. Кілька разів невдало намагався зареєструватись в черзі на переоформлення вкладу. Нарешті в кінці листопада я додзвонився у місцеве відділення Родовід банку, де мені повідомили, що я можу звернутись до них після 15 грудня. Очікувані новорічні свята і аврал на роботі скоригували цю дату, і я прийшов на відділення 15 січня та успішно переоформив депозит у Родовід банку на рік. При цьому мені виплатили відсотки, нараховані з серпня. Можна було, звичайно, не переоформляти депозит і забрати гроші, але для цього мені (згідно графіка виплат) довелося б чекати до квітня. Адже бажаючих забрати гроші багато, і в один день чи місяць це зробити неможливо. Тому банкіри склали графік виплат депозитів (для тих хто не хотів переоформити його в Родовід банку) залежно від терміну закінчення їх в Укрпромбанку. Загалом я залишився задоволений.
Але є ще один нюанс. У мене залишилась платіжна картка Укрпромбанку, куди зараховувались відсотки по депозиту. Залишок на картці дорівнює близько 2-3 баксів. Таку дрібну суму в Родовід банк не перевели, тому зняти я її можу тільки в Укрпромбанку. До 21 січня я міг це зробити безперешкодно, але трішки завтикав. Тому тепер буду цікавитись процедурою повернення цього дріб'язку по процедурі ліквідації. В Укрпромбанку попросили зателефонувати їм в кінці тижня. Що ж зачекаю...